Monday, February 26, 2007

KEMBALILAH KEPADA PENCIPTAMU!

Sumber : http://www.muhtarsuhaili.com/

Oleh: Dr. ‘Aidh ibn Abdullah Al-Qarni (Petikan buku "Road to Success")
Segala puji bagi Allah. Selawat dan salam untuk Rasulullah, keluarga dan para sahabatnya.
Amma Ba’du.

Cerita tentang orang-orang yang bertaubat membuat hati merasa bergelora. Kisah-kisah orang-orang yang kembali kepada Pencipta begitu menarik perhatian. Sebab, kisah-kisah tersebut menceritakan kepada kita tentang kesengsaraan dan kenikmatan hidup, penderitaan dan kebahagiaan, ketakutan dan rasa aman, kecemasan dan ketenangan.

Ketika terbit matahari pagi dan cahaya bersinar pasti ada orang yang jujur imannya kembali kepada Allah. Ketika terbenam matahari petang dan muncul bintang yang cahayanya mampu menembus kegelapan malam pasti ada orang yang bertaubat kembali taat kepada Allah.

Orang yang bertaubat menjadi lunak hatinya, deras air matanya, hidup jiwanya, bergelojak dadanya… Orang yang bertaubat jujur ungkapannya, meluap-luap perasaannya, bergemuruh qalbunya, tajam emosinya… Orang yang bertaubat bebas dari perasaan ujub, tidak punya rasa takabbur (sombong), tidak banyak matlamat… Orang yang bertaubat antara harapan dan rasa takut, antara damai dan bencana, antara keselamatan dan kebinasaan… Orang yang bertaubat di dalam hatinya ada sesuatu yang membara, di dalam jiwanya ada bara cinta, di wajahnya ada asa, di dalam air matanya ada berbagai rahsia.. Orang yang bertaubat mengetahui bagaimana melepaskan dan menghubungkan, bertemu dan berpisah, menerima dan menolak.

Dalam setiap peristiwa, orang yang bertaubat selalu memperoleh pelajaran berharga. Maka, ketika merpati berkicau, ia pun menangis; ketika ayam berkokok, ia meratapi kesalahan-kesalahannya; ketika burung-burung bernyanyi, ia menjadi sedar; ketika kilat berkilau, ia gementar… Orang yang bertaubat menemukan keindahan dalam berbuat taat, juga menemukan keindahan dalam ibadah, menemukan sejuta rasa dalam keimanan, menemukan kenikmatan ketika menyambut seruan-Nya.., Orang yang bertaubat mampu menulis berbagai cerita dengan air matanya, mengarang bait-bait puisi melalui keluh kesahnya, dan menyusun rangkaian pidato melalui tangisannya.

Orang yang bertaubat bagaikan seorang ibu yang mampu mengambil kembali buah hatinya dari tangan musuh… Bagaikan seorang penyelam yang selamat dari ombak besar hingga sampai menuju pantai… Bagaikan seorang mandul yang dikurniai seorang anak… Bagaikan seseorang yang siap dihukum mati ternyata dibebaskan!

Orang yang bertaubat telah memerdekakan budak dalam dirinya dari tawanan hawa nafsu, membebaskan hatinya dari penjara kemaksiatan, melepaskan jiwanya dari perangkap dosa, dan mengeluarkan dirinya dari kongkongan nista.

Orang yang bertaubat ibarat burung yang terluka tidak boleh lagi sombong; ibarat rembulan yang sedang murung tidak mampu berkata-kata; ibarat bintang yang masih tersisa di malam gelap gelita tidak dapat berteriak.
Berikut ini merupakan petikan cerita tentang orang-orang yang bertaubat. Saya menuliskannya khas untuk orang yang telah bertaubat dan kembali kepada Allah, untuk orang yang memiliki tekad kuat untuk bertaubat, untuk orang yang lagi berfikir untuk bertaubat, bahkan untuk orang yang enggan bertaubat. Semoga kiranya kisah-kisah ini bermanfaat bagi kita semua.

TENTERA YANG TELAH MENGENAL ALLAH

Orang ini bercerita kepada saya tentang kisahnya waktu bertaubat kepada Allah SWT. Sungguh kisah ini sangat menakjubkan. Sesungguhnya ini adalah kisah seorang insan ketika menjalani dua kehidupan, dua waktu, dan dua masa yang berbeza… Masa ketika ia menjalani hidup antara kegelapan dan cahaya, hidayah dan kesesatan, merasa terjaga dan raib entah ke mana… Orang ini kini cukup terkenal di daerahnya kerana ibadah, tangisan, kekhusyukan, dan bacaan Al-Qur’annya. Ia bercerita kepada anda tentang kisah kembalinya ia kepada Tuhan sementara air matanya terus bercucuran.

Dulu ia seorang tentera di sebuah kota, membawa senapang dalam tugas pengawalan singkat. Pada masa itu ia memiliki tubuh yang kuat tetapi mati hatinya… Puncak masa muda tetapi miskin kemahuan… Tegap badannya tetapi lemah imannya.

Dia menceritakan bahawa dia tidak pernah sekali pun sujud kerana Allah; tidak mengerti solat, apa itu solat, bagaimana nilai solat itu; tidak pernah masuk masjid kecuali pura-pura alim apabila terpaksa melakukan hal itu, untuk mencari muka di depan orang-orang biar dikatakan baik.

Dia dulunya betul-betul berpaling dari Allah. Allah SWT berfirman:

"Maka, pernahkah kamu melihat orang yang menjadikan hawa nafsunya sebagai ilahnya dan Allah membiarkannya sesat berdasarkan ilmu-Nya dan Allah telah mengunci mati pendengaran dan hatinya dan meletakkan tutupan atas penglihatannya? Maka siapakah yang akan memberinya petunjuk sesudah Allah (membiarkannya sesat)? Maka mengapa kamu tidak mengambil pelajaran?." (Al-Jaatsiyah: 23)

Dia juga menyatakan bahawa dia selalu mengejek agama Islam; tidak suka kesolehan dan juga orang-orang soleh. Apabila diajak ke jalan Allah dia selalu mengulangi ungkapannya yang cukup terkenal, "Kafirkan sahaja terus terang, agama tidak akan bising lagi!"

Dia tidak pernah mandi wajib, lalu boleh jadi kerana terpaksa menjaga muka di depan orang lain, dia kemudian masuk masjid untuk solat, masih dalam keadaan junub. Dia tidak mengerti wudhu'. Sebab, hatinya masih tidur terlelap dan mabuk kepayang. Di suatu kesempatan ia berdiri lalu menyalakan rokoknya dengan rokok orang lain.

Dia lepaskan dahaga hatinya dengan gelas-gelas kemaksiatan dan nafsu syahwat. Dia biarkan matanya melihat yang haram. Dia biarkan pendengarannya menikmati nyanyian tidak bermoral. Dia biarkan seluruh anggota badannya sia-sia tanpa nilai dan norma. Dilihatnya seorang gadis lalu terus diliriknya dengan kedua bola matanya yang bagaikan peluru itu.

Malamnya dihabiskan bersama kawan muda yang kehilangan dan tak tentu arah tujuan; lepak bersama dalam canda tawa, dalam kenistaan, dalam dahaga dan kesesatan. Maka, ketika rasa ngantuk mengunjunginya, ia pun melemparkan tubuhnya ke bumi seperti jasad yang mati sampai benar-benar dibangunkan. Dia tidur tidak dalam keadaan suci, tidak ada solat, tiadak ada bacaan Al-Qur’an, tidak ada ucapan zikir. Ia tidur seperti tidurnya orang gila, tersesat, yang tak tahu arah.

Ia selalu menghindar dari sunnah-sunnah Nabi, dari ahlinya yang selalu konsisten mengamalkan sunnah itu. Ia menganggap agama itu bahan tertawaan; berpegang teguh dengan agama bererti kemunduran dan terbelakang; masalah-masalah agama sudah kuno, habis dimakan dan ditelan zaman.

Dia benci dengan orang-orang soleh dan baik-baik. Bukan kerana apa-apa, hanya kerana mereka itu taat beragama dan jujur. Jarak antara dia dan kedua orang tuanya lebih kurang tiga ratus batu. Tetapi, dia telah memutuskan dan melepaskan tali silaturrahim dengan mereka. Barangsiapa yang memutuskan tali ikatan dengan Allah patut sahaja kalau ia memutuskan tali ikatan itu dengan sesama manusia.

Siang, malam, jam-jam, minit-minit yang telah berlalu ia penuhi dengan permainan dan senda gurau dan ia isi dengan canda tawa serta hanya mengikuti hawa nafsu.

Allah SWT menghadirkan seorang da’i yagn berwibawa, da’i yang memberikan bekas, ulama' yang mampu memberikan kesan, orang tua yang berilmu, lelaki yang dihormati, khatib yang membuat orang tak sedar, pembicara yang handal. Da’i ini sudah meninggal dunia beberapa tahun lalu. Semoga Allah merahmatinya. Memang buku-buku tidak menyebutkan namanya, namun hati selalu mengingatinya. Memang media-media cetak tidak berbicara tentang da’i ini, namun air mata yang mengalir bercerita tentangnya.

Ketika da’i ini berbicara, air mata dan ucapan-ucapannya saling beradu. Salah seorang alim berujar, "Saya bermimpi seakan-akan saya memasuki sebuah pasar. Orang-orang berkerumun di situ. Seakan-akan Rasulullah SAW berdiri menyampaikan khutbah di pasar itu. Di tengah-tengah khutbah baginda menangis. Kupertaruhkan ayah dan juga ibuku demi Rasulullah! (Ungkapan orang Arab untuk menyatakan sungguh-sungguh).

Sebahagian orang pengsan kerana merasa begitu terpengaruh hingga dipercikkan air kepada mereka." Orang itu melanjutkan, "Di pagi harinya saya pergi ke pasar kampung. Ketika orang-orang berkumpul, da’i ini berdiri menyampaikan nasihat. Suaranya meninggi kerana nasihat dan tangisannya, sampai-sampai saya lihat sebahagian orang jatuh pengsan di bawah terik matahari kerana merasa terpengaruh. Dipercikkanlah air kepada mereka. Ini menjadi tafsiran mimpi saya sebelumnya."

Da’i ini mengunjungi kampung tentera tadi. Lalu ia masuk ke masjid kecil di samping kem tempat tentera itu bertugas.

Tentera tersebut berada dalam tugas pengawalan di samping masjid. Da’i itu pun melaksanakan solat lalu berbicara dan membawa hati pergi menuju negeri Akhirat. Ia berbicara hingga membuat seluruh jiwa tertawan, sehingga jiwa itu berada di tangannya. Setelah itu ia boleh membebaskannya atau menerima tebusan jiwa. Tentera tadi mendengarkan perkataan orang tua itu dengan kedua telinganya. Orang tua itu menjelaskan firman Allah SWT.:

"Hai orang-orang yang beriman, bertaqwalah kepada Allah dan hendaklah setiap diri memperhatikan apa yang telah diperbuatnya untuk hari esok (Akhirat)." (Al-Hasyr: 18)

Da’i ini berbicara panjang lebar mengingatkan tentang Akhirat, keanehan-keanehan dan ketakutan-ketakutan yang ada di sana. Ia bercerita tentang syurga dan neraka. Tentera itu pun menyerahkan hatinya kepada da’i agar dihubungkan kepada Allah SWT.

Tentera tadi berujar tentang dirinya, "Saya benar-benar bagaikan berada dalam keadaan kacau-bilau, tidak tahu di mana saya. Saya benar-benar kehilangan kekuatan untuk berdiri. Saya pun duduk di atas bumi ini. Tangisan menderu saya, Allah-lah Yang Maha Tahu."

Da'i ini benar-benar telah menyentuh fitrah yang dititipkan dalam diri orang itu, fitrah iman dan tauhid. Allah SWT berfirman:

"(Tetaplah atas) fitrah Allah yang telah menciptakan manusia menurut fitrah itu. Tidak ada perubahan pada fitrah Allah. (Itulah) agama yang lurus." (Al-Ruum: 30)

Tentera itu benar-benar ingat akan hari-harinya yang begitu hitam dan kelam; membayangkan ia nanti berdiri di hadapan Tuhannya, Allah SWT, di hari terjadinya pertontonan yang maha besar. Allah SWT berfirman:

"Pada hari itu kamu dihadapkan (kepada Tuhanmu), tiada sesuatu pun dari keadaanmu yang tersembunyi (bagi Allah)." (Al-Haaqqah: 18)

La Ilaha illallah ‘tiada Tuhan selain Allah’! Sungguh begitu kuat agama ini ketika susah payah memasuki jiwa. La Ilaha illallah ‘tiada Tuhan selain Allah’! Sungguh begitu berpengaruh kuasa tauhid ketika menawan hati.

Pemberi nasihat tadi telah selesai menyampaikan pesannya. Namun, pendosa yang telah menyesal ini belum berhenti menangis dan tidak akan pernah berhenti, dan mengapa boleh berhenti?

Teman-temannya segera datang menemuinya sementara dia masih dalam keadaan menangis tak sedarkan diri. "Hai, ada apa denganmu? Hai, ada apa denganmu? Hai, ada apa denganmu? Apa yang terjadi padamu? Kamu baik-baik sahaja kan?" Ia tidak menjawab mereka melainkan dengan tangisan.
Seorang penyair mengatakan:

"Bila air mata bercampur baur di pipi, Tampaklah mana orang yang menangis dan yang pura-pura menangis."
Mereka pun mengambil senjata yang ada di tangannya. Ia berdiri tertatih-tatih di depan temannya, masuk ke kamarnya meneruskan ratapan dan kesedihannya. Tiba-tiba, ia meledak bagaikan gunung berapi, menyampaikan taubatnya di hadapan Allah SWT. "Aku bertaubat kepada Allah. Aku memohon ampun kepada Allah. Ya Tuhanku, aku bertaubat kepada-Mu, mohon ampunan-Mu. Rahmat-Mu ya Tuhan…"

Allah SWT berfirman:
"Katakanlah: "Hai hamba-hamba-Ku yang melampaui batas terhadap diri mereka sendiri, janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya Allah mengampuni dosa-dosa semuanya. Sesunggunnya Dia-lah Yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang." (Az-Zumar: 53)

Si tentera pun pulang, lalu mandi junub, melepaskan pakaiannya dan mengenakan pakaian lainnya yang suci bersih, memulai awal kehidupan-kehidupan imannya dengan solat Maghrib. Allah SWT berfirman:

"Dan, apakah orang yang sudah mati kemudian dia Kami hidupkan dan Kami berikan kepadanya cahaya yang terang, yang dengan cahaya itu dia dapat berjalan di tengah-tengah masyarakat manusia, serupa dengan orang yang keadaannya berada dalam gelap gelita yang sekali-kali tidak dapat keluar daripadanya?." (Al-An’aam: 112)

Ketika selesai solat Mahgrib, orang yang telah bertaubat itu pulang berserta orang tua ya'ni da'i tersebut menuju satu rumah yang bersebelahan dengan masjid. Ketika keadaan sudah tenang, teman kita ini mendekati si orang tua dan menceritakan kisah hidupnya: kisah tak tentu arah, kisah buruknya, kisah tanpa kepedulian.

Lalu si da'i yang bijaksana itu mulai memaparkan arah menuju hidayah serta jalan menuju kebahagiaan, mengajarkannya prinsip-prinsip ajaran Islam. Ia minta di antara orang yang hadir di situ mengajarkan Kitab Allah SWT, Al-Qur’an, kepada orang yang telah bertaubat ini sesuai tajwid, hukum bacaannya, cara menghafal dan mengamalkannya.

Orang yang bertaubat ini berkata kepada saya, "Demi Allah, saya tidak tidur malam itu kerana begitu senangnya menerima hidayah dan menyambut seruan Allah." Allah SWT berfirman:

"Maka, apakah orang-orang yang dibukakan Allah hatinya (untuk) menerima agama Islam lalu ia mendapat cahaya dari Tuhannya (sama dengan orang yang membatu hatinya)? Maka kecelakaan yang besarlah bagi mereka yang membatu hatinya untuk mengingat Allah." (Al-Zumar: 22)

Orang yang menyambut seruan-Nya ini terus menjalani hidup dengan iman. Demi Allah, dia katakan kepada saya, "Saya telah hafal Al-Qur’an luar kepala dalam tempoh empat bulan sahaja."

Dia benar-benar tidak meninggalkan Al-Qur’an; siang malam hanya tidur dua jam sahaja; membaca Al-Qur’an sambil berdiri, duduk, dan juga ketika berbaring; tetap terus mengerjakan amalan-amalan sunnah. Keadaannya semakin baik, fikirannya terbuka, kesedihan dan kecemasannya telah hilang. Usianya sekarang sudah lebih lima puluh tahun. Dia menjadi orang yang paling rajin beriabadah yang pernah saya lihat; mengkhatamkan (menamatkan bacaan) Al-Qur’an setiap tiga hari; memiliki wirid-wirid yang berasal dari zikir-zikir yang diajarkan syari’at. Air matanya begitu cepat mengalir, berseri-seri wajahnya, cerah air mukanya. Anda akan melihat kekuatan tampak padanya.

Kisah ini saya catat darinya. Saya tahu banyak di antara rakan-rakan tercinta yang mengenalnya. Sesungguhnya di dalam kisah si tentera terdapat pelajaran bagi orang-orang yang mempunyai hati atau yang menggunakan pendengarannya lalu menyaksikannya.

"Ya Tuhan kami, sesungguhnya kami mendengar (seruan) yang menyeru kepada iman, (iaitu): "Berimanlah kamu kepada Tuhanmu", maka kami pun beriman. Ya Tuhan kami, ampunilah bagi kami dosa-dosa kami dan hapuskanlah dari kami kesalahan-kesalahan kami, dan wafatkanlah kami beserta orang-orang yang berbakti." (Ali-‘Imraan: 193).

PEMUDA YANG DINAUNGI PERLINDUNGAN ALLAH

Dia dulunya seorang pemuda yang menjadi asing dengan agamanya, melupakan Tuhannya, dan melalaikan dirinya. Ada perumpamaan yang dibuat gara-gara kederhakaan dan penyimpangannya. Disebabkan dia merugikan orang lain banyak orang yang mendoakan kebinasaan terhadapnya, kiranya Allah membuat orang-orang merasa aman dari keburukannya.

Beberapa da'i telah memberikannya pesan tapi tidak dia terima, menasihatinya tapi tidak dia dengarkan, dan memperingatkannya tapi dia tidak peduli. Ia hidup dalam kegelapan nafsu syahwatnya. Salah seorang da'i pernah menemuinya. Da'i ini mampu memberikan kesan dan jujur, lalu menasihati orang yang berpaling dari seruan Tuhan hingga membuatnya menangis. Da'i itu menyangka pemuda tadi telah memenuhi perintah Allah dan Rasul SAW. Tapi tidak ada gunanya, pemuda itu kembali seperti semula seakan-akan tidak pernah mendengar nasihat apa pun.

Ia tidak mengenal masjid bahkan solat Jumaat; keluar dari rumahnya setelah waktu Isyak bersama-sama kelompok yang lepak, dan tidak pulang sampai menjelang Subuh, kemudian tidur sepanjang siang.

Ia tinggalkan tugas dan sama sekali tidak bekerja, sehingga rugi dalam masalah agama serta dunia. Ibunya selalu meratapinya dengan tangisan kerana melihat kenyataan hidup anaknya, bahkan sampai menginginkan anaknya mati sahaja!

Ia tidur diselingi lagu-lagu dan bangun juga seperti itu. Di sekelilingnya gambar-gambar lucah, seks dan komedi, segala yang dapat menghancurkan keimanan warga sebuah kota. Bahkan, diketahui si pemuda ternyata menagih dadah sampai membuat akal dan jiwanya mabuk.

Begitu lama ia menyimpang dari Allah, sedangkan kemahapemurahan Allah selalu melindunginya.

Begitu lama ia membangkangi-Nya sedangkan Allah masih memberinya waktu. Begitu banyak ia berbuat maksiat sedangkan nikmat Allah sentiasa mengelilinginya.

Ia mendengar segalanya kecuali Al-Qur’an. Ia mengerti apa sahaja kecuali agama. Ia menyukai semua yang ada kecuali zikir kepada Allah dan yang senada dengan ini.

SubhanalLah ‘Maha Suci Allah’! Bagaimana hati boleh menjadi tenteram bila tidak pernah mengenal Allah? SubhanalLah ‘Maha Suci Allah’! Bagaimana inderanya boleh tinggal diam ketika ia berpaling dari Allah SWT?

Hari-hari hitamnya berlalu dengan maksiat, kotor berdebu dengan hal-hal yang bertentangan dengan agama. Salah seorang alim yang juga merupakan seorang da'i memikirkan cara baru untuk mengeluarkan pemuda yang selalu berbuat maksiat ini dari kemaksiatannya. Cara itu sesungguhnya adalah menghadiahkan kaset Islami, memasangnya di rumah dan di kereta orang-orang di sana; kaset Islami yang merakam ilmu, suara dan pengaruh penceramah.

Berhasillah menghadiahi pemuda ini kumpulan kaset yang dapat memberikan kesan. Diambilnya dan hanya diletakkanya di keretanya, tidak terlalu prihatin untuk mendengarkannya.

Kemudian ia pergi melancong ke Dammam melalui jalan darat. Sepanjang jalan ia mendengar lagu dan nyanyian. Lalu mencuba mengganti waktu luangnya dengan mendengar sebuah kaset Islami. Ia ingin melihat bagaimana orang-orang ini berbicara, serta bagaimana kaedah mereka dalam berdakwah.
Mulailah kaset tersebut memancarkan gelombang-gelombang iman, begitu jelas mengudara secara langsung dalam kebenaran, melalui siaran ikhlas, dengan jangkauan gelombang sejauh risalah abadi bagi para pendengar di kota "orang-orang yang berpaling" dan sekitarnya.

Si pemuda pun mendengarkan kaset. Kaset itu berbicara tentang "Takut kepada Allah SWT serta Kisah Orang –orang yang Takut." Kalimat demi kalimat sampai ke hati si pemuda lalu menetap di sana, di dalam tempat yang kukuh. Berakhirlah kaset tadi, sementara si pemuda telah mulai siap menerima; kekuatan-kekuatan yang ada di benaknya berterbangan; dan ia melihat kembali hitungan amalnya kepada Allah SWT.

Ia pun memasang kaset kedua. Topiknya tentang "Taubat dan Orang-orang yang Bertaubat". Melalui fikirannya, si pemuda berkelana menuju masa silamnya yang menyedihkan dan boleh membuatnya menangis. Maka kaset dan tangisannya saling beradu di tengah-tengah paparan nasihat tepat di depan hatinya. Seakan-akan lidah pada keadaan seperti itu mengulang-ulangi ayat:
"Hai orang-orang beriman, penuhilah seruan Allah dan seruan Rasul apabila Rasul menyeru kamu kepada suatu yang memberi kehidupan kepada kamu." (Al-Anfaal: 24)

Ia semakin mendekati kota Dammam dan hampir sahaja keretanya tak terkawal kerana begitu terpengaruh. Aliran iman benar-benar telah masuk ke dalam jasadnya, sungguh membuatnya bergetar,

"Dan, kamu lihat gunung-gunung itu, kamu sangka dia tetap di tempatnya, padahal ia berjalan sebagai jalannya awan. Begitulah) perbuatan Allah yang membuat dengan kukuh tiap-tiap sesuatu." (Al-Naml: 88)

Ia sampai lalu memasuki kota itu, sementara hatinya telah dimasuki kota iman. Menurut pandangannya, kehidupan telah berubah. Ia mulai melihat kehidupan dengan pandangan seorang hamba yang telah bertaubat, padahal sebelumnya ia melihat kehidupan dengan pandangan orang yang berpaling dan menyeleweng.

Ia mulai menuju ke masjid dan berwudhu’ dengan air yang bercampur air mata.

Seorang penyair mengatakan:
"Bila asmara orang-orang yang jatuh cinta. Ooh… Mereka itu makhluk. Terhadap Laila dan Salma dapat mencuri hati dan fikiran, Apa yang mungkin diperbuat orang jatuh cinta, Yang melayang hatinya sebab rindu, menuju alam nirwana."

Ia masuki masjid itu lalu membuka lembaran kehidupannya dengan solat dan memulai kehidupan yang baru.

"Dan, katakanlah: "Yang benar telah datang dan yang batil telah lenyap." Sesungguhnya yang batil itu adalah sesuatu yang pasti lenyap." (Al-Israa’: 81)
Ia kembali menemui keluarganya dengan selamat dan mendapat kekayaan; selamat dari perbuatan-perbuatan maksiat, mendapat kekayaan berupa ketaatan. Ia masuki rumahnya dengan raut wajah yang berbeza dengan raut wajahnya ketika pergi. Sebab, ia dulu pergi dengan wajah penuh maksiat, dosa dan nista, dan kembali dengan wajah yang putih kerana cahaya ketaatan, taubat dan kembali kepada Allah.

Keluarganya pun terhairan-hairan. "Apa yang terjadi padamu hai anak muda? Ada apa?" Ia berkata pada mereka, "Telah terjadi satu hal terbesar dalam hidupku. Aku telah kembali kepada Allah. Aku telah mengetahui jalan menuju Allah."

Mengalir air matanya, lalu air mata mereka pun mengalir bersamanya disebabkan bahagia. Dari air matanya ada air mata yang menjadi air mata kebahagiaan.

Seorang penyair mengatakan:
"Meluap-luap kesenanganku, Sampai-sampai aku, Ooh… Ada hal besar yang membuatku senang boleh membuatku menagis."

Cahaya rumah bersinar, orang-orang saling memasang telinga, dan mereka mulai mendoakan orang yang telah bertaubat dan kembali sedar ini. Selamat untuknya dengan ampunan Tuhan. Allah SWT berfirman:

"Mereka itulah orang-orang yang Kami terima dari mereka amal yang baik yang telah mereka kerjakan dan Kami ampuni kesalahan-kesalahan mereka, bersama penghuni-penghuni syurga, sebagai janji yang benar yang telah dijanjikan kepada mereka." (Al-Ahqaaf: 16)
Sekarang kami akan membawa anda pindah menuju jalur ketenteraan, menuju pasukan tentera. Kita sekarang berada bersama salah seorang perajuritnya. Ia masih hidup sampai sekarang.

Orang ini selalu keluar untuk maksiat (derhaka kepada Allah). Ia menderhakai Allah luar dalam, siang malam, secara sembunyi-sembunyi atau terang-terangan.

Ia sangka hidup ini hanya segelas minuman dan perempuan. Sehingga, ia jatuh dalam kenikmatan, sedangkan ia berada dalam kegelapan. Ia menjerumuskan dirinya dalam jurang kebinasaan dan malapetaka.

Perjalanan terakhirnya iaitu Perancis, negeri penuh kegelapan dan kebebasan. Ia pergi ke sana, dan tinggal beberapa waktu dalam hidup kebinatangan, sementara haiwan pun tidak separah gambaran hidupnya. Sesungguhnya begitulah kehidupan musuh-musuh Allah. Mereka itulah: "Orang-orang yang telah sia-sia perbuatannya dalam kehidupan dunia ini, sedang mereka menyangka bahawa mereka berbuat sebaik-baiknya." (Al-Kahfi: 104)

Kemudian ia kembali menemui keluarganya, sedangkan fikirannya begitu penuh dengan cerita-cerita dan kisas-kisah tentang negeri itu.

Sehingga menurutnya, orang-orang besar itu hanyalah orang-orang besar Barat; sasterawan hanyalah sasterawan Barat; dunia seluruhnya hanyalah Barat.

Ia menikahi seorang wanita solehah yang mengenal Allah SWT. Allah SWT berfirman:
"Ya Tuhan kami, anugerahkanlah kepada kami isteri-isteri kami dan keturunan kami sebagai penyenang hati (kami)." (Al-Furqaan: 74)

Wanita ini benar-benar sebagai penyejuk mata dan penyenang hati, keluar dari rumah yang betul-betul menghidupkan Islam dan penuh keimanan… Rumah yang penghuninya selalu solat, berzikir, bersedekah; rumah yang mulia kerana jilbab, rasa malu, dan menjauhkan diri dari hal-hal yang tidak baik.
Rumah ini tidak pernah mengenal nyanyian-nyanyian, tidak pernah melihat majalah berbau kelucahan serta filem tidak bersusila.

Wanita ini memulai hidup baru bersama suaminya. Secara lembut ia selalu menarik suaminya kembali pada Allah. Setiap kali ada kesempatan dia selalu berbicara dengan suaminya tentang iman atau hidayah. Lelaki itu melihatnya solat, berzikir, beribadah, masuk rumah selalu berzikir menyebut nama Allah, menghadapi makanan dengan ucapan Bismillah, dan ketika selesai mengucapkan Alhamdulillah.

Ia ajak suaminya menuju jalan keselamatan, dan selalu didoakannya agar diberi keselamatan.

Mulailah si suami solat di rumah, bukan di masjid. Lalu wanita itu mengingatkannya keutamaan solat berjemaah. Diajaknya suamninya dengan lemah lembut, tulus, dan empati. Maka si suami kadang-kadang mulai solat di masjid. Pertama kali ia datang ke masjid iaitu ketika solat Subuh. Lalu si isteri memuji kebaikan yang telah dilakukan suaminya.

Ia tampakkan kegembiraan dan kesenangan. Maka si suami pun terus solat berjemaah di masjid dan meninggalkan minuman keras. Wanita itu membuatnya tidak suka lagi bergaul dengan rakan-rakan yang tidak baik, juga membuatnya menyenangi orang-orang soleh. Maka ia tinggalkan teman-temannya yang berpaling dari Allah SWT.

Si isteri menghadiahkan mushaf Al-Qur’an kepadanya sehingga si suami merasa senang dan mulai membacanya. Ia tinggalkan rokok dan memanjangkan janggutnya bahkan tidak lagi memanjangkan seluarnya sampai ke tanah (isbal). Sempurnalah peribadi Muslimnya.

Cahaya iman mulai tampak dalam kehidupannya. Ia mulai menghadiri majlis-majlis ta'lim, yayasan-yayasan sosial, dan seminar-seminar yang bertemakan keimanan. Ia kunjungi orang-orang soleh dan mereka pun balas mengunjunginya. Alhamdulillah ‘segala puji bagi Allah’ dia sudah menunaikan ibadah haji dan umrah. Ia tinggalkan muzik, majalah yang berbau kelucahan dan filem-filem yang tidak bermoral. Allah SWT berfirman:
"Barangsiapa yang Allah menghendaki akan memberikan kepadanya petunjuk, nescaya Dia melapangkan dadanya untuk (memeluk agama) Islam." (Al-An’aam: 125)

Dia sekarang merasakan hidup layaknya seorang Muslim, yang mengisi hatinya dengan rasa syukur kepada Tuhan, membasahi lidahnya dengan zikir mengingat Yang Kuasa.

Sekarang dia telah banyak hafal Al-Qur’an. Dia menjadi perumpamaan bagi mu’min yang jujur.

Selamat untuk si isteri! Semoga Allah mengangkat darjatnya dan memperbanyak wanita-wanita sepertinya. Selamat untuk si suami! Semoga Allah menguatkannya dengan ‘kalimat yang kukuh’ dan menambah lelaki sepertinya. Ameen. Segala urusan milik Allah dari dulu sampai nanti.

Nabi SAW bersabda menceritakan firman Allah SWT, "Wahai hamba-hamba-Ku, sesungguhnya kalian selalu berbuat kesalahan siang dan malam, sedangkan Aku sentiasa mengampuni dosa, semuanya. Maka, mohon ampunlah kepada-Ku, nescaya Aku akan mengampuni kalian." (HR. Muslim)